Här kan du registrera en livsmedelsanläggning, samt anmäla förändring eller avslut av din livsmedelsverksamhet. Här kan du registrera företag som tillverkar, förädlar eller importerar material/produkter som kommer i kontakt med mat och dryck, ibland förkortat som FCM (Food Contact Materials).
En verksamhet får påbörjas två veckor efter det att anmälan om registrering kommit in till miljöförvaltningen. Du får påbörja verksamheten tidigare om du har fått beslut om registrering innan dessa två veckor gått.
I e-tjänsten inhämtas också uppgifter för riskklassning av verksamheten. Utifrån uppgifterna tilldelas verksamheten en preliminär riskklass, som styr hur många kontroller av verksamheten som planeras ske under en femårsperiod. Innan klassningen fastställs kommer en handläggare att titta på uppgifterna. Logga in i e-tjänsten längst ned på sidan.
Miljönämnden tar ut en avgift för att hantera registreringsärendet, detsamma gäller vid riskklassningen av verksamheten. Faktureringen sker i slutet av respektive ärende. Läs mer om livsmedelstaxan här.
När du använder den här e-tjänsten kommer vi att registrera de personuppgifter som du lämnar. Registreringen är ett led i miljöförvaltningens myndighetsutövning enligt livsmedelslagen. Dina personuppgifter används exempelvis när beslut ska fattas i ditt ärende. Personuppgiftsansvarig är Miljönämnden i Helsingborgs stad. Du kan läsa mer om behandling av personuppgifter här.
Det är du som är firmatecknare som ska fylla i anmälan. Om någon annan gör det åt dig måste den personen bifoga en fullmakt. Detta kan göras i e-tjänsten.
I e-tjänsten kan du välja att hämta företagets uppgifter från Bolagsverket, SCB och Skatteverket, så att du slipper fylla i dem. Läs mer på sidan Så här hämtas företagsuppgifter.
E-tjänsten kräver e-legitimation, klicka på "Logga in" för att fortsätta.
Angående registrering, större förändring av livsmedelsanläggning
Har du ingen tidigare erfarenhet av att driva livsmedelsverksamhet rekommenderar vi att du tar del av vår information på helsingborg.se/livsmedel.
Om du ska ansöka om godkännande för en så kallad animalieanläggning kan du inte använda den här tjänsten. Med animalieanläggning menas en livsmedelsanläggning som producerar eller förpackar livsmedel där kött eller fisk ingår som råvara, eller fryser in kött eller fisk, och varorna ska levereras vidare till andra anläggningar. Kyl- och fryshus som levererar kött eller fisk till livsmedelsindustrin räknas också som animalieanläggningar. Läs mer om anläggningar som behöver godkännas av Livsmedelsverket på (livsmedelsverket.se).
Mobila anläggningar ska anmälas för registrering i den kommun där den huvudsakliga verksamheten kommer att bedrivas.
Ingen granskning av lokaler, ritningar och liknande kommer att ske innan ni öppnar. Läs mer om vilka krav som ställs på lokaler, verksamhet och egenkontroll på www.helsingborg.se/livsmedel. Kraven ska vara uppfyllda när du startar verksamheten.
Större förändringar kan medföra att ett nytt beslut om riskklassning tas.
Angående registrering för företag som producerar, förädlar och/eller importerar material/produkter som kommer i kontakt med mat och dryck (Food Contact Materials (FCM)).
Verksamhetsutövare som tillverkar, förädlar eller från tredjeland importerar material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska registreras för FCM
Följande verksamheter är undantagna från registreringsplikten ovan för FCM:
- Livsmedelsverksamheter som också bedriver tillverkning, förädling eller import av FCM.
- Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning avseende FCM som understiger 80 000 kronor.
- Verksamheter som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
- Restauranger och andra som hanterar FCM.
Läs mer om FCM Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck) (livsmedelsverket.se)